top of page

Rosacea

rosacea

Rosacea is een veel voorkomende huidindicatie, waarbij rode verkleuringen ontstaan met name op de wangen, neus en kin. 


Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die met name voorkomt bij mensen met een licht huidtype. De aandoening kenmerkt zich door rode vlekken in het gelaat, vooral op de wangen en de neus, maar de vlekken kunnen op het hele gezicht voorkomen. Naast deze vlekkerige roodheid kunnen er kleine bloedvaatjes en puistjes zichtbaar zijn.


De exacte oorzaak is tot op heden onbekend, maar ondanks dat we rosacea nog niet kunnen genezen, kunnen we het wel met de juiste behandeling onder controle houden. Andere factoren die rosacea veroorzaken of verergeren zijn:

  • Aanleg. Als het huidprobleem in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Demodexmijt, deze mijt bevindt zich van nature op de huid, maar in grote aantallen kunnen zij de ontstekingen bij rosacea stimuleren.
  • Zon, temperatuurwisseling, stress en alcohol hebben één ding gemeen; ons bloed gaat er sneller door stromen en dat heeft invloed op de roodheid van onze huid.
  • Voeding, met name pittige gerechten, worden afgeraden wanneer de huid gevoelig is voor rosacea.
  • Geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van zichtbare adertjes of roodheid van de huid.

Soorten rosacea

Er worden verschillende soorten rosacea onderscheiden. Rosacea type 1, 2 kunnen wij behandelen.


Type 1: Deze vorm van rosacea lijkt sterk op couperose. Er is een oppervlakkig netwerk van vaatstructuur in de huid ontstaan, hierdoor kleurt de huid rood. De huid zal snel blozen (flushing) en kan soms branderig aanvoelen.


Type 2: Deze vorm van rosacea bestaat uit een diffuse roodheid, die gepaard gaat met papels en puistjes. De huid kan wat droog en branderig aanvoelen en soms jeuken.


Type 3: Een Rhinophyma kenmerkt zich door een verdikking van de neus. Dit wordt veroorzaakt door de vergroting van de talgklieren en een toename van het bindweefsel.


Type 4: Rosacea van de ogen. Dit kenmerkt zich door droge en branderige ogen en zwelling van de oogleden. Deze vorm van rosacea kan bij ons in de salon niet worden behandeld. U dient voor deze vorm een afspraak te maken bij een oogarts.

Rosacea verminderen

Je kunt bij ons goed terecht om rosacea te verminderen. Wij doen dit door middel van o.a. IPL of een chemische peeling . Tijdens een consult besluiten wij in overleg welke behandeling voor jou het meest geschikt is. We geven je graag advies op maat. 


Je kunt gemakkelijk een consult inplannen via deze link.

bottom of page