top of page

Pigmentvlekken

pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV- straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit, maakt je huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan er plaatselijk donkere plekken in de huid. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht en op oudere leeftijd een gevolg van het verouderingsproces.


Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Er zijn meerdere factoren voor het ontstaan van pigment:

Blootstelling aan de zon is de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht  in de eerste plaats de aanmaak van melanine bevordert. Melanine werkt als een huideigen zonbeschermer door de huid te beschermen tegen schadelijke UV- straling. Deze straling zorgt ervoor dat je bruin wordt in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie. Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de ontwikkeling ervan verergeren. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie worden nog donkerder van kleur.


Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie bekend als ‘zwangerschapsmasker’ of ‘melasma’. Het komt met name voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt, wanneer de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren op het moment dat de huid wordt blootgesteld aan de zon.

Ook het slikken van de pil kan een zwangerschapsmasker veroorzaken. Vanwege het feit dat het vaak zwangere vrouwen zijn die last hebben van melasma, spreken we van ‘zwangerschapsmasker’.


Medicatie en cosmeticaproducten

Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuunziekte en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitaminetekorten. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.


Wij onderscheiden verschillende typen pigment. De meest voorkomende vormen zijn:


  • Pigment door overmatige blootstelling aan de zon en ouderdomsvlekken. Deze vorm wordt vaak pas op latere leeftijd zichtbaar en kan alle vormen en kleuren hebben. Kenmerkend voor dit pigment is dat de vlekken in de winter niet verdwijnen, maar het hele jaar door zichtbaar blijven.
  • Zwangerschapsmasker (melasma). Dit is een pigmentstoornis die diep in de huid grillige, bruine verkleuringen veroorzaakt. Het komt voornamelijk bij vrouwen in het gezicht voor. Het pigment is meestal zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigment ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking, zoals een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën of acne. Als de wond geheeld is wordt de huid donkerder. Deze vorm van pigment ontstaat vooral vaak bij mensen met een donker huidtype.
  • Sproeten. Dit zijn opeenhopingen van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die vaak op plekken zitten welke veel blootgesteld worden aan zonlicht, zoals het gezicht, decolleté en armen.

De behandelingen

Pigmentvlekken kunnen wij goed behandelen door middel van o.a. microneedling, peeling, IPL en laser.

Klik hier voor het plannen van een intake.bottom of page